Συνταγή για παγωτό που θα λατρέψετε!
Μία γαστριμαργική περιπέτεια από το Άγιο Όρος, όπου η απλότητα συναντά την υγιεινή γεύση!
Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη, εμπνευσμένη από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.
Αυτό το παγωτό δεν περιέχει ίχνος επεξεργασμένης ζάχαρης, όντας ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η γλυκιά του γεύση προέρχεται από τα φρούτα και το μέλι, προσφέροντας παράλληλα πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Υλικά:
- 500γρ ώριμες μπανάνες, κομμένες σε φέτες και κατεψυγμένες
- 200γρ ώριμες φράουλες, κατεψυγμένες
- 100γρ μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικό)
- Φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα (για γαρνιτούρα, προαιρετικό)
Οδηγίες:
Βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες και οι φράουλες είναι κατεψυγμένες για τουλάχιστον 4 ώρες.
Σε ένα ισχυρό μπλέντερ, προσθέστε τις κατεψυγμένες μπανάνες, τις φράουλες, το μέλι, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια (αν θέλετε).
Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
Αν θέλετε πιο παγωτό, μπορείτε να βάλετε το μείγμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε το παγωτό σε ατομικά μπολ και γαρνίρετε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικό).
Συμβουλές:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με άλλα κατεψυγμένα φρούτα της αρεσκείας σας, όπως μούρα, βερίκοκα ή ροδάκινα.
Για πιο πλούσια γεύση, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος καρύδας στο μείγμα.
Αν δεν έχετε μπλέντερ υψηλής ισχύος, μπορείτε να αφήσετε τις μπανάνες να ξεπαγώσουν ελαφρώς πριν τις χτυπήσετε.
Φροντίστε να μην γεμίσετε υπερβολικά το μπλέντερ, καθώς μπορεί να δυσκολέψει την ομογενοποίηση του μείγματος.
Για πιο γρήγορη κατάψυξη, μπορείτε να απλώσετε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί και να το βάλετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά πριν το βάλετε στο μπλέντερ.
Διατροφική αξία:
Μια μερίδα αυτού του παγωτού (περίπου 1 φλιτζάνι) περιέχει:
- Περίπου 200 θερμίδες
- 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 30 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 3 γραμμάρια λίπος
- 10 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 20 γραμμάρια σάκχαρα (από τα φρούτα και το μέλι)
Αυτό το παγωτό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, χάρη στα φρούτα.
Από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ