Του Αγίου Πνεύματος στην Αλόννησο με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο

188

Του Αγίου Πνεύματος στην Αλόννησο

Κατά το διήμερο της Κυριακής της Πεντηκοστής και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 23-24 Ιουνίου 2024, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνέχισε την ποιμαντική του περιοδεία στα δύο νησιά των Βορείων Σποράδων, την Σκόπελο και την Αλόννησο.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, το απόγευμα, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Πεντηκοστής στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκοπέλου, όπου τέλεσε και την μοναχική κουρά του μέχρι πρότινος δοκίμου μοναχού Βασιλείου Πούλιου, στον οποίο δόθηκε το όνομα Παΐσιος.

Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον νέο μοναχό Παΐσιο του ενεπιστεύθη τα ιδανικά του μοναχισμού, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν, αλλ’ όχι μόνος, αγιαστικός δρόμος, αφού το φως των μοναχών είναι το παράδειγμα της ζωής των αγγέλων και κατόπιν οι μοναχοί γίνονται και πρέπει να είναι το φως των υπολοίπων ανθρώπων.

Επίσης του επεσήμανε την αξία της υπακοής, η οποία σχηματοποιείται με την σχέση αγάπη προς τον Επίσκοπο και τον προεστώτα. Εκεί αναφέρθηκε με έπαινο και ευγνωμοσύνη προς τον αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο-εφημέριο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου, ο οποίος εκτελεί χρέη ηγουμενοσυμβουλίου και εκδαπανάται ανιδιοτελώς και μη φειδόμενος κόπων υπέρ των δικαίων και υπέρ της επανδρώσεως της Ι. Μονής. Εν συνεχεία, εν τω προσώπω του παρόντος στην μοναχική κουρά Δημάρχου Σκοπέλου κ. Σταματίου Περίσση, ευχαρίστησε τον Δήμο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου προς όλες τις ιερές Μονές του νησιού.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό της γονυκλισίας στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Σκοπέλου με συλλειτουργούς τον αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον συνταξιούχο πρωτοπρεσβ. Θεοφάνη Παπαγεωργίου, τον πρεσβ. Ευάγγελο Κεχριώτη-εφημέριο της Ενορίας και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο θαύμα της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος στους Αγίου Αποστόλου, το οποίο αποτελεί την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας.

Κατόπιν χειροθέτησε Οικονόμο τον π. Ευάγγελο Κεχριώτη, ο οποίος επί δεκατέσσερα χρόνια διακονεί με ευθύνη και φιλότιμο την Ενορία της Φανερωμένης, αλλά με το ίδιο θυσιαστικό πνεύμα αναλαμβάνει κάθε διακονία που του αναθέτει η Εκκλησία.

Λίγο μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του απέπλευσαν για την Αλόννησο, όπου τους υποδέχθηκαν ο εφημέριος Αλοννήσου αρχιμ. Λουκάς Σταμέλος, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, το πλήρωμα επιφυλακής της Πυροσβεστικής, τα μέλη του παραρτήματος του σώματος Προσκόπων και πολλοί Αλοννησιώτες, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί τον ερχομό του Ποιμενάρχη τους.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου, ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Γάμο του Κοσμά Κουβαρά και της Ελεονώρας Καραβάνη, ενώ, αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στο λιμάνι της Αλοννήσου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των επάθλων στους διαγωνισθέντες στον ΧΧΧIV Αγώνα Βορείων Σποράδων 2024, τον οποίο διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Αλοννήσου και του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, στον οποίο συμμετείχαν ιστιοπλοϊκοί όμιλοι απ’ όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου, με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τον εφημέριο της ενορίας αρχιμ. Λουκά Σταμέλο.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων παρέστησαν και ο Δήμαρχος Αλλοννήσου κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείων Σποράδων κ. Αμαλία Γραβάνη, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Αλοννήσου κ. Ιωάννης Βασιλός, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Παπαστάμου και η Υποδιοικήτρια του Λιμενικού Σταθμού κ. Ζαχαρούλα Αθανασίου.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αφού είχε ήδη επιστρέψει στη Χαλκίδα, παρέστη στην καταληκτική παράσταση των τριήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Χτύπα καρδιά μου στο ρυθμό, χόρεψε και τραγούδα» του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «το Αλωνάκι».

Κατά το ίδιο διήμερο ο Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος μετέβη, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, στον Ενοριακό Ι. Ναό δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό της γονυκλισίας και κήρυξε τον θείο λόγο, με συλλειτουργούς τους εφημερίους της ενορίας αρχιμ. Στέφανο Καραμούζη και Ευγένιο Τσάλλα και τους διακ. Χρήστο Ραμαντανάκη και Άνθιμο Παπαϊωάννου.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Επίσκοπος μετέβη στη πανηγυρίζουσα Ενορία Αγ. Τριάδος Καμαρίτσας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στη λιτανεία πλαισιούμενος από τους αρχιμ. Ηρακλή Λάππα-εφημέριος της Ενορίας Καμαρίτσας, Νικόλαο Πριμηκύριο-εφημέριο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τον πρωτοπρεσβ. Αργύριο Στουραΐτη-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιτικών, τον πρεσβ. Ιωάννη Μάνο-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Σταυρού και τους διακ. Άνθιμο Παπαϊωάννου και Αγαθόνικο Καραντζή.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο Επίσκοπος κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ενορία Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής, με συλλειτουργούς τον αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-ιεροκήρυκα, ο οποίος διηκόνησε τον θείο λόγο αναπτύσσοντας ομιλία με θέμα «εις ενότητα πάντας εκάλεσε», τον πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Μωραΐτη-προϊστάμενο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Δοκού, τον πρεσβ. Αθανάσιο Σάλιαρη-εφημέριο της Ενορίας Κάτω Στενής και τους διακ. Χρήστο Ραμαντανάκη και Αγαθόνικο Καραντζή.