Έτοιμο το «ψηφιακό αντίγραφο» της Αγίας Σοφίας – Αν χρειαστεί θα μπορούμε να την ξαναχτίσουμε, λένε οι Τούρκοι

152

Σάρωσαν κάθε τετραγωνικό της δομής ενώ συνέλεξαν κάθε βιβλίο που αναφέρεται στο μοναδικό αυτό μνημείο

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων στην Τουρκία ολοκλήρωσε τις εργασίες για τη δημιουργία του ψηφιακού διδύμου της Αγίας Σοφίας, δηλαδή μια πιστή σάρωση όλου του μνημείου.

Αυτό εξασφαλίζει ότι, ακόμη αν καταρρεύσει το κτίριο σε μελλοντικό μεγάλο σεισμό, θα μπορεί να ξαναχτιστεί όπως ήταν.

Εκκλησία αρχικά, αργότερα τζαμί, έπειτα μουσείο και πλέον τέμενος και μουσείο, η Αγία Σοφία κτίστηκε το 537 και από το 1985 είναι εγγεγραμμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κάθε χρόνο έχει εκατομμύρια επισκέπτες, ντόπιους όσο και τουρίστες.

Ωστόσο, , όπως σημειώνει η Sabah, η δομή έχει υποστεί φθορά με την πάροδο του χρόνου λόγω της επισκεψιμότητας και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αυτή η προσπάθεια είναι η τρίτη μείζονα προσπάθεια αποκατάστασης του έργου στην ιστορία του κτίσματος.

Με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το 2022, το έργο σάρωσε προσεκτικά σχεδόν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της δομής για να δημιουργήσει το ψηφιακό αντίγραφό του κτιρίο, το οποίο έχει αρχειοθετηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

«Το έργο αυτό διασφαλίζει ότι, εάν υπάρξει οποιαδήποτε φθορά ή εάν η δομή καταρρεύσει λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή καταστροφής, υπάρχει ένα σχέδιο για την πανομοιότυπη ανακατασκευή», εξήγησε Τούρκος αξιωματούχος.

Η ίδια διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται μόνο για την ίδια τη δομή. Έργα, διατριβές και βιβλία που σχετίζονται με την Αγία Σοφία έχουν προστεθεί στη βάση δεδομένων του έργου».