Άρτης Καλλίνικος για Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Από την Πόλη του μεγαλείου, φέρνει την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας»

154

Η Άρτα υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Μια ιστορική επίσκεψη

Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Άρτα, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος εξέδωσε μια εγκύκλιο γεμάτη χαρά και ιστορική αναδρομή.

Η Άρτα, πόλη με πλούσια θρησκευτική παράδοση, έχει την τιμή να υποδέχεται για πέμπτη φορά στην ιστορία της Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Καλλίνικος στην εγκύκλιό του τονίζει με συγκίνηση:

“Η τοπική Εκκλησία της Άρτας, σύμφωνα με τις γραπτές ιστορικές μαρτυρίες, είχε στο παρελθόν την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει στο έδαφός της τέσσερις Οικουμενικούς Πατριάρχες. Τελευταίος, το 1963, ήταν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα για τις λαμπρές τελετές του εορτασμού της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους.”

Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο την πνευματική σύνδεση της Άρτας με το Πατριαρχείο, αλλά και την ιστορική διαδρομή της Πόλης, από την οποία έρχεται ο Παναγιώτατος.

“Έρχεται από την Κωνσταντινούπολη”, γράφει ο κ. Καλλίνικος, “την πόλη της ιστορίας και του μεγαλείου, της θεολογίας και των Οικουμενικών Συνόδων, των Αγίων και των λογίων, αλλά και την πόλη των θρύλων, των θρήνων και των ονείρων του Γένους. Έρχεται από τις βοσπόριες ακτές, φέρνοντας μαζί του “ειρήνην τοις εγγύς και τοις μακράν” και την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας.”

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Άρτα και τους κατοίκους της, οι οποίοι ανυπομονούν να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να λάβουν την ευλογία του.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Προς τον ιερόν Κλήρον, τις Μοναστικές Αδελφότητες και το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Ευλαβέστατοι πατέρες και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Στις δέλτους της ιστορίας της τοπικής Εκκλησίας μας και της περιωνύμου πόλεως της Άρτης έχουν καταγραφεί σημαντικά γεγονότα και δράσεις επιφανών κληρικών και λαικών, Αγίων και ηρώων, θεραπόντων της πολιτείας και του πολιτισμού, γόνων της περιοχής αυτής της ηπειρωτικής γης.

Η πρόνοια του Θεού επεφύλαξε για την μεγαλώνυμη Άρτα με το Δεσποτάτο της Ηπείρου τον επίζηλο τίτλο ενός εκ των τριών εγγυητών της νομιμότητος και της ιστορικής συνεχείας της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής, μαζί με τις ευρισκόμενες στην Ανατολή Αυτοκρατορίες της Νικαίας και της Τραπεζούντος, όταν με την Δ´ Σταυροφορία κατελήφθη η πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη και κατελύθη η χιλιετής Αυτοκρατορία. Έτσι, η Άρτα διατηρεί από τους ιστορικούς και εκκλησιαστικούς της τίτλους μία προνομιακή σχέση με την αφιερωμένη στην Σοφία του Θεού, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό και στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της Πόλεως και του Γένους. Προ τριάκοντα έξι ετών, από την Πόλιν των πόλεων και τις αυλές του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου ηκούσθη η χαρμόσυνη είδηση της κανονικής αγιοκατατάξεως του γεννήματος και καυχήματος της Άρτης, του αγλαίσματος του Άθω και του φωστήρος των Ρώσσων, του συμπατριώτου μας πολυάθλου Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ο οποίος, ασκούμενος μοναχικώς στο Άγιον Όρος, κανονικό έδαφος της πρωτοθρόνου Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, εκλήθη να φωτίση τον ρωσσικό λαό με την ζέουσα πίστη του, την επίζηλη θύραθεν και εκκλησιαστική παιδεία του και την πνευματική του εργασία.

Η κατά Άρτα τοπική Εκκλησία, κατά τις καταγεγραμμένες ιστορικές μαρτυρίες, είχε την ιδιαίτερη τιμή και την ευλογία να υποδεχθή στο έδαφός της τέσσερις Οικουμενικούς Πατριάρχες, με τελευταίο, το έτος 1963, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, ευρισκόμενο τότε στην Ελλάδα επ᾽ ευκαιρία των λαμπρών τελετών του εορτασμού της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους.

Όπως, ασφαλώς, σας είναι γνωστόν, κατόπιν κοινής προσκλήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως και της Δημοτικής Αρχής, πρόκειται να μας επισκεφθή και να μας ευλογήση εκ του σύνεγγυς η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μαζί με τα μέλη της συνοδείας του. Ο Παναγιώτατος έρχεται από την Πόλη της ιστορίας και του μεγαλείου, της θεολογίας και των Οικουμενικών Συνόδων, των Αγίων και των λογάδων, αλλά και την Πόλη των θρύλων, των θρήνων και των ονείρων του Γένους. Έρχεται από τις βοσπόριες ακτές, κομίζοντας “ειρήνην τοις εγγύς και τοις μακράν” και την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας.

Το Σάββατο, 29η Ιουνίου, μνήμη των Αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστή της Θείας Λειτουργίας, σε συλλειτουργία με Ιεράρχες της τιμίας πατριαρχικής συνοδείας και άλλους αδελφούς Αρχιερείς. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις, σύμφώνως προς το ήδη δημοσιευμένο πρόγραμμα της πατριαρχικής επισκέψεως.

Η παρούσα επικοινωνία, εκτός από ανακοίνωση της ιδιαιτέρας σημασίας αυτής επισκέψεως, αποτελεί και πατρική προτροπή και πρόσκληση προς τον ευλαβή και ευγενή χριστεπώνυμο λαό της καθ᾽ ημάς Επαρχίας να προσέλθουν στην Θεία Λειτουργία και τις προγραμματισμένες τελετές αποδόσεως της δεούσης τιμή προς το σεπτό πρόσωπο του Πρωθιεράρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Επί δε τούτοις, εύχομαι πατρικώς ο Βασιλεύς των βασιλευότων και Κύριος των κυριευότων Χριστός ο Θεός ημών, η ενυπόστατος Σοφία του Θεού, να παρέχη σε όλους σας τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του.

Εν Άρτη, τη 12η Ιουνίου 2024

Μετά θερμών πατρικών ευχών

Ο Μητροπολίτης
† Ο Άρτης Καλλίνικος