Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Βέροια

271

Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Βέροια

Με λαμπρότητα το πρωί του Σαββάτου, 29ης Ιουνίου 2024, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας των Βεροιέων, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βεροίας.

Τις καταληκτήριες εκδηλώσεις των επετειακών «Λ΄ Παυλείων» τιμούν με την παρουσία τους Ιεράρχες των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Επίσκοπος Ιππώνος κ. Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, ο Επίσκοπος Λίπλγιαν κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Επίσκοπος Ουγγαρίας κ. Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαος (Εκκλησία της Αλβανίας) και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων καθώς και ο Αρχιμ. Αθανάσιος Σουλτάνωφ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους μακαριστούς Μητροπολίτες Βεροίας κυρό Παύλο και Δράμας κυρό Παύλο.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και πλήθος ευσεβών Βεροιέων και τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αποστόλου Παύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς και οι λοιποί προσκεκλημένοι μετέβησαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας, όπου ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσέφερε ενθύμια και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους.