Η Καβάλα τιμά τον Πολιούχο της Απόστολο Παύλο

180

Η Καβάλα τιμά τη μνήμη του Απόστολου Παύλου και Πολιούχου της

Τη μεγάλη εορτή των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμάει σήμερα τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η Καβάλα τιμάει τον πολιούχο και ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας Απόστολο Παύλο.

Τον άνθρωπο, που την άνοιξη του 50 μ.Χ. αποβιβάστηκε στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης, της σημερινής Καβάλας, πατώντας για πρώτη φορά επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.

Η πόλη της Καβάλας τιμάει σήμερα τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο και ταυτόχρονα συνεορτάζει επίσημα την 111η επέτειο απελευθέρωσής της από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και ενσωμάτωσής της στην ελεύθερη Ελλάδα.

Χθες το απόγευμα, στον περικαλλή καθεδρικό ιερό ναό του Απόστολου Παύλου που εγκαινιάστηκε το 1926, πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, τη συμμετοχή του οικείου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του πολιούχου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πομπή κατέληξε στην παραλία και στο μνημείο αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης, όπου πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία.

Σήμερα το πρωί, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας τιμήθηκε με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο παλαιότερος εν ζωή κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο 87χρονος π. Θεόδωρος Σιδερίδης.

Αμέσως μετά, εψάλη επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγου Ηλία Κωστάκη και όλων των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Οι μνήμες γύρισαν 111 χρόνια πίσω, όταν στις 26 Ιουνίου 1913 το Πολεμικό Ναυτικό απελευθέρωσε πρώτη την Καβάλα στην ανατολική Μακεδονία, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριέζη και κάτω από τις διαταγές του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Αύριο το βράδυ, υπό το φως αναμμένων πυρσών και κεριών, θα τελεστεί αγρυπνία εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α’. Εκεί, όπου βάδισε, κήρυξε και φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος.