Λέσβος: Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των 45 Αγίων της νήσου

131

Οι εορτασμοί για τους εν Λέσβω Αγίους στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο και την Κυριακή, 6 και 7 Ιουλίου, κορυφώθηκαν στη Λέσβο οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των 45 τοπικών Αγίων της νήσου, που εορτάζονται επί μια 30ετία περίπου κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, επισκέφθηκε τη γενέτειρά του για να συμμετάσχει στους εορτασμούς ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό των εορτών, στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, πλαισιούμενος υπό των Αρχιερέων της νήσου και πλειάδος κληρικών των δύο Μητροπόλεων της Λέσβου.

Εν συνεχεία, έλαβε χώρα η επιβλητική Λιτάνευση και μεταφορά προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, των δεκατεσσάρων αποτμημάτων Ιερών Λειψάνων των Αγίων της Λέσβου και της επιβλητικής εικόνας των εν Λέσβω διαλαψάντων Αγίων.

Στην προκυμαία της πόλεως κατά τη λιτάνευση τελέστηκε σε ειδική εξέδρα η ευλόγηση των πέντε άρτων και ακολούθησε προσφώνηση του Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη κ. Χρυσόστομο, τόνισε τη χαρά του για την αθρόα συμμετοχή των πιστών χριστιανών της νήσου Λέσβου και έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως για να εξαγγείλει το μήνυμα της εορτής.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο για τα ευγενικά του λόγια, κήρυξε επιγραμματικά το ουσιαστικό νόημα των λαμπρών τελετών, τονίζοντας την αξία της μίμησης του βίου των Αγίων. Έπειτα, συνεχίστηκε η ιερά πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης όπου και εναποτέθηκαν τα Ιερά Λείψανα στο μέσο του ναού για τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 7 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως προέστη του Αρχιερατικού συλλείτουργου με τους δύο Μητροπολίτες της Λέσβου, που τελέστηκε επάνω στην Λάρνακα του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, κατά το τυπικό των πρώτων χρόνων της Εκκλησίας όπου τελείτο η Θεία Ευχαριστία επάνω στα Ιερά Λείψανα το Μαρτύρων.