Αύριο 19 Μαΐου, γιορτάζει ο Ταξιάρχης στο Μανταμάδο της Λέσβου

1265

Ο Μανταμάδος τιμά τον Ταξιάρχη του

Στις 19 Μαΐου, η Λέσβος ετοιμάζεται για μια θρησκευτική πανδαισία!

Είναι η Κυριακή των Μυροφόρων, και ο Μανταμάδος γιορτάζει τον Ταξιάρχη του, με πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ορθοδοξίας να καταφθάνουν για να τιμήσουν τον Άγιο.

Η πανήγυρις αυτή σηματοδοτεί την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού, και η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη κατάνυξη και χαρά.

Ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης – Μανταμαδου γεμίζει με κόσμο που έρχεται από κάθε γωνιά, πρόθυμοι να περπατήσουν για ώρες, μόνο και μόνο για να σταθούν για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη.

Η πεζοπορία γίνεται με πνεύμα προσκυνήματος, με τους πιστούς να ψέλνουν ύμνους και να προσεύχονται. Φτάνοντας στον Ναό, αγγίζουν με ευλάβεια την εικόνα, ζητώντας την ευλογία και την προστασία του Ταξιάρχη.

Η πανήγυρις του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο είναι μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη πίστη, παράδοση και συγκίνηση.

Είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να έρθουν σε πνευματική επαφή με τον Ταξιάρχη και να νιώσουν την θαλπωρή της Ορθόδοξης παράδοσης.

Το πρόγραμμα του εορτασμού:

Το πρωί της Κυριακής 19/05 στις 7:30: Όρθρος
Στις 9 πμ η ΘΕΙΑ πολυαρχιερατική ΘΕΙΑ λειτουργία και μετά το πέρας αυτής στις 11:30πμ η περιφορά της εικόνας – τρισάγιο επί του τάφου αειμνήστου Μητροπολίτου Πορφυρίου – και η ευλόγησα του παραδοσιακού φαγητού το ΚΙΣΚΕΚ

ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΣΤΙΣ 6μμ της Κυριακής ο εσπερινός και η Παράκλησης των Αρχαγγέλων όπου θα μνημονευθούν ενώπιον της εικόνος του ΤΑΞΙΑΡΧΗ τα ονόματα

Τη Δευτέρα 20/05 με την επαύριο ημέρα αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους θα τελεσθεί πανηγυρική ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ λειτουργία / Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο (07:45 – 11:00)

5 Μητροπολίτες/ Ιεράρχες στον εορτασμό

Εκτός από τους μητροπολίτες της Λέσβου (Μηθύμνης Χρυσόστομος και Μυτιλήνης Ιάκωβος) τρεις ακόμη θα βρεθούν φέτος στο Προσκύνημα του Μανταμάδου και συγκεκριμένα ο Πλωμαρίτης στην καταγωγή Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο Μεσαγρινός ιεράρχης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος Αβαγιανός και ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.

Λίγα λόγια τον Ταξιάρχη

Πασίγνωστος είναι ο Μανταμάδος για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό, σ’ ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα.

Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι.

Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη.

Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν.

Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.

Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του Θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς.

Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ’ το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο.

Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο, εικόνισμα της Λέσβου. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα.

Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ό,τι κατά αυτό τον τρόπο ο Άγιος προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.

Στην εκκλησία του Αγίου φυλάγεται, σαν εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε.

Τον σάκο αυτό αγόρασε σε δημοπρασία ο μανταμαδιώτης μητροπολίτης Πορφύριος Φωτιάδης ο οποίος κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη ήταν Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων.

Μετά τον θάνατό του οι συγγενείς του τον δώρισαν στο Προσκύνημα. Υπάρχουν ακόμα, παλιό χρυσοκέντητο επιτραχήλιο του 1656, παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία.

Ανάμεσα στις εικόνες του ναού, αρκετές είναι του 16ου αιώνα.

Η πηγή απ’ την οποία αναβλύζει τα αγίασμα, θεωρείται απ’ τις πιο αρχαίες της Λέσβου. Στο προσκύνημα υπάρχει και ο τάφος του μητροπολίτου Πορφυρίου με εντοιχισμένη πλάκα.

Με πληροφορίες από το lesvosnews.net