Δόξα στον Θεό για όλα

391

Για όλα να δοξάζεις το Θεό

Μου αναπτέρωσες πολύ το κουράγιο και με έκανες να σκιρτώ από χαρά, διότι, αφού μου ανήγγειλες τα δυσάρεστα, πρόσθεσες τη φράση, που πρέπει να τη λέμε σ’ όλα όσα συμβαίνουν, λέγοντας· δόξα λοιπόν τω Θεώ για όλα.

Αυτή η φράση είναι θανατηφόρο πλήγμα για το διάβολο· είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτόν που τη λέει σε κάθε κίνδυνο, προϋπόθεση ασφάλειας και ευχαρίστησης. Γιατί μόλις την απαγγείλει κανείς, αμέσως διασκορπίζεται το σύννεφο της λύπης.

Μη παύσεις λοιπόν να τη λες και να ασκείς και τους άλλους σ’ αυτό. Έτσι και η φουρτούνα που μας βρήκε, και αν ακόμα γίνει μεγαλύτερη, θα μεταβληθεί σε γαλήνη· έτσι και όσοι δοκιμάζονται θα πάρουν μεγαλύτερη αμοιβή παράλληλα προς την απαλλαγή τους από τα δεινά.

Αυτή η φράση ανάδειξε τον Ιώβ νικητή, αυτή η φράση έτρεψε σε φυγή το διάβολο, και αφού γέμισε από ντροπή τον έκανε να αναχωρήσει, αυτή είναι εξάληψη κάθε ταραχής.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Ε.Π.Ε. 38, σελ. 351 Επιστολή στον Παιάνιο ρθγ’ 193).

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»

Με αυτή τη φράση έκλεισε και ο Χρυσόστομος τα μάτια του, στη χειρότερη (ανθρώπινα) στιγμή της ζωής του: Συκοφαντημένος, καθηρημένος από μια ψευδοσύνοδο, εξορισμένος από την ματαιόδοξη βασίλισσα Ευδοξία, κακοποιούμενος από τους στρατιώτες στο δρόμο προς την εξορία!