Επιτρέπεται να συζούν πριν το γάμο;

808

Η συμβίωση πριν το γάμο που οδηγεί; Οδηγεί στο γάμο ή καταστρέφει τη σχέση;

Μπορεί να υπάρξει συμβίωση πριν το γάμο; Είναι καλύτερα να συζήσει το ζευγάρι πριν το γάμο ναι ή όχι; Γιατί ο γάμος ονομάζεται «μυστήριο»; Ποια η άποψη της Εκκλησίας για τη συμβίωση και τις σχέσεις πριν το γάμο και γιατί;

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι αν τηρηθούν όσα πρεσβεύει η ορθοδοξία, τότε και η μετέπειτα ζωή των συζύγων θα είναι πιο εύκολη:

«Νομίζεις ότι συμβάλλει λίγο στην επιτυχία του γάμου το να νυμφευθεί ένας αγνός νέος μια παρθένο; Αυτό συμβάλλει πολύ στη διατήρηση της αγνότητας της γυναίκας και όχι μόνο του νέου. Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τότε ο Θεός θα είναι περισσότερο σπλαχνικός και θα γεμίσει το γάμο εκείνο με άφθονες ευλογίες, όταν συζούν σύμφωνα με την εντολή Του.

Και βοηθά, ώστε να μείνει άσβηστος αυτός ο έρωτας. Και όταν ο άνδρας αιχμαλωτιστεί από τον πόθο προς τη γυναίκα του, θα αδιαφορήσει για κάθε άλλη γυναίκα».

Μάλιστα, ο Θείος Χρυσόστομος θεωρεί ότι τα προβλήματα μέσα στον γάμο μπορεί να οφείλονται στην προγαμιαία αμαρτωλή συμπεριφορά των συζύγων :

«Σε πολεμάει η γυναίκα σου όταν έρχεσαι στο σπίτι, σε υποδέχεται σαν θηρίο, ακονίζει τη γλώσσα της σαν μαχαίρι;

Είναι λυπηρό μεν το πράγμα, γιατί η βοηθός σου έγινε αντίπαλος, όμως ερεύνησε τον εαυτό σου, μήπως κατά την νεανική σου ηλικία έδειξες μοντέρνα και ελευθεριάζουσα συμπεριφορά απέναντι σε κάποια γυναίκα και το τραύμα που προξένησες σε γυναίκα θεραπεύεται με γυναίκα και αυτή η ίδια χειρουργεί την ξένη σαπισμένη πληγή. Κι αν ακόμη δεν το γνωρίζει η ίδια που χειρουργεί, το γνωρίζει όμως ο γιατρός Θεός. Γιατί Αυτός χρησιμοποίησε αυτήν εναντίον σου και σαν νυστέρι».