«Χριστέ μου δεν ξέρω να διαβάζω, αλλά ότι λες σε αυτό το βιβλίο, βάλτο στην καρδιά μου»

411

Η απλή πίστη της γιαγιάς – Μια αθώα απάντηση και μια βαθιά αλήθεια

Η μικρή ιστορία που ακολουθεί αγγίζει με απλότητα και ζεστασιά θεμελιώδη ζητήματα πίστης και σχέσης με το Θείο.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, φαινομενικά αδύναμη λόγω της έλλειψης γνώσης γραφής, αποκαλύπτει μια βαθιά και ουσιαστική πνευματικότητα που αγγίζει τον αναγνώστη.

Καθώς διαβάζουμε, καλούμαστε να αναλογιστούμε τη δική μας σχέση με το Θεό και να αντλήσουμε έμπνευση από την αστείρευτη πίστη της ηλικιωμένης γυναίκας.

Αναλυτικά:

Κάποτε, σ’ ένα εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο μπήκε μια γριούλα για να ψωνίσει. Κατευθύνθηκε προς τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου και ζήτησε την Καινή Διαθήκη! Ο υπάλληλος πρόθυμος, την εξυπηρέτησε αμέσως!

Στο κατάστημα εκείνη τη στιγμή έτυχε να βρίσκεται και κάποιος ιερέας! Βλέποντας την γριούλα να αγοράζει την Καινή Διαθήκη αναρωτήθηκε αν την ήθελε για την ίδια ή για κάποιον άλλον, καθώς την θεώρησε αρκετά μεγάλη για να ξέρει να διαβάζει!

Πήρε το θάρρος λοιπόν, και την ρώτησε:

-Γιαγιάκα, για σένα την θέλεις την Καινή Διαθήκη;

-Μάλιστα, πάτερ μου, απάντησε εκείνη!

-Αλήθεια; Ξέρεις να διαβάζεις;

-Όχι! Απάντησε η γριούλα, εντελώς φυσιολογικά!

-Και τότε τι θα την κάνεις την Καινή Διαθήκη αν δεν μπορείς να την διαβάσεις; την ξαναρώτησε ο ιερέας!

-Να παιδί μου, του απάντησε η γριούλα! Την κρατάω αγκαλιά, πάω μπροστά στην εικόνα του Χριστού, του δείχνω την Καινή Διαθήκη και του λέω:

“Χριστέ μου δεν ξέρω να διαβάζω, αλλά ότι λες σε αυτό το βιβλίο, βάλτο εδώ μέσα” και με ένα ελαφρύ χτύπο του χεριού της, έδειξε την καρδιά της!