Σεισμική αφύπνιση στην Ελλάδα – Προειδοποίηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Θα υπάρξει έξαρση σεισμικής δραστηριότητας»

289

Η Γη μιλάει: Σεισμική αφύπνιση αναμένεται στην Ελλάδα, λέει ο σεισμολόγος Παπαδόπουλος

Μετά από μια περίοδο σεισμικής ηρεμίας, η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον έγκριτο σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Action24, τόνισε πως η χώρα μας έχει ιστορικό με έντονες σεισμικές περιόδους, ακολουθούμενες από φάσεις ύφεσης. Η τρέχουσα ύφεση, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, δίνοντας τη θέση της σε μια νέα έξαρση.

«Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθει η επόμενη σεισμική φάση»

Αναφορικά με τις περιοχές που φέρουν το βαρύτερο σεισμικό φορτίο, ο κ. Παπαδόπουλος ξεχώρισε το κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και τα Δωδεκάνησα, καθώς και το ανατολικό σεισμικό τόξο.

“Δυστυχώς, η πρόβλεψη του πού και πότε θα χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός παραμένει άγνωστη”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εστιάζοντας στον Κορινθιακό, μια περιοχή γεμάτη με ενεργά ρήγματα, ο κ. Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. “Εκεί, ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κατά μέσο όρο κάθε 35 χρόνια. Έχοντας ξεπεράσει ήδη αυτό το όριο, αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που η περιοχή, ή κάποια άλλη, θα βιώσει εκ νέου ισχυρές δονήσεις.”

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ύψιστη σημασία της πρόληψης.

“Οφείλουμε να τηρούμε ευλαβώς τον αντισεισμικό κανονισμό και να προχωρούμε σε τακτικούς ελέγχους κτιρίων”, τόνισε. “Μόνο έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν.”