Βεροίας Παντελεήμων: Η Παναγία Γοργοεπήκοος Επακούει γρήγορα τις Προσευχές μας

    138

    Η Εορτή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας

    Στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο με αφορμή την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου.

    Στη διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου, η οποία βρίσκεται μόνιμα στον ναό.

    Μέσα από το κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης τόνισε τη Θαυματουργή δύναμη της εικόνας και κάλεσε τους πιστούς να ζητήσουν την Προστασία και τη Χάρη της Παναγίας, η οποία πάντα επακούει γρήγορα στις προσευχές των πιστών της.

    Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

    «Γοργοεπηκόου την θαυμαστήν και σεπτήν Εικόνα προσκυνή­σω­μεν, αδελφοί». Με τους λόγους αυτούς μας καλεί σήμερα ο ιερός υμνογράφος να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε την εικόνα της Παναγίας της Γορ­γοεπηκόου, της οποίας τη Σύναξη επιτελεί η Εκκλησία μας κατά την 1η Οκτω­βρίου.

    Αναρίθμητα είναι τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αναρί­θμη­τες και οι θαυματουργές της εικόνες, που προσφέρουν την προστασία και τη χάρη της Παναγίας μας σε όσους τις τιμούν και τις επικα­λούνται, αλλά και αγιάζουν με τη χάρη τους τον χρόνο της ζωής μας.

    Μία από αυτές τις θαυματουργές εικόνες είναι και η εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και της οποίας πιστό αντίγραφο θη­σαυ­ρίζεται από τον περασμένο Ιού­νιο εδώ στον ναό του αγίου Λουκά, για να ευλογεί μαζί με την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

    Η ιστορία της εικόνος της Πανα­γίας της Γοργοεπηκόου σχετίζεται με ένα θαύμα που επιτέλεσε η ιερά εικόνα στη Μονή Δοχειαρίου, όπου ευρίσκεται στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας.

    Τον 17ο αιώνα ο μοναχός Νείλος, ο οποίος είχε το διακόνημα του τραπεζάρη, περνούσε τακτικά μπρο­στα από την εικόνα κρατώ­ντας στο χέρι του αναμμένα δαδιά, τα οποία χρειαζόταν για τη δια­κονία του στην τράπεζα.

    Μία ημέρα περνώντας μπροστά από τη συγκεκριμένη εικόνα άκου­σε μία φωνή να του λέγει: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με τα δαδιά, γιατί καπνίζεις την εικόνα μου».

    Ο μοναχός δεν έδωσε σημασία στη φωνή. Καθώς μάλιστα γνω­ριζε ότι δεν ήταν κανείς εκεί, πι­στευσε ότι ήταν αποκύημα της φα­ντασίας του. Έτσι συνέχισε να περ­να με τα δαδιά του, αδιαφορώντας για την εντολή.

    Μερικές ημέρες αργότερα, περνώ­ντας και πάλι άκουσε την ίδια φωνή, επιτιμητική αυτή τη φορά, να του κάνει παρατήρηση, γιατί δεν συμμορφώθηκε στην εντολή και αδιαφόρησε. Μέχρι να καταλά­βει τι συνέβαινε έμεινε τυφλός.

    Όταν οι μοναχοί είδαν τον συμ­μο­ναστή τους ξαφνικά τυφλό, έμει­ναν έκπληκτοι, και τότε πληρο­φορήθηκαν από τον ίδιο τι είχε συμβεί αλλά και την εντολή που του είχε δώσει η Υπεραγία Θεο­τόκος, και στην οποία δεν είχε υπα­κούσει.

    Ο ηγούμενος έδωσε αμέσως εντο­λη να κρεμάσουν μπροστά από την εικόνα μία ακοίμητη κανδήλα και στο εξής να περνούν όλοι με με­γάλη ευλάβεια και ο νέος τραπεζά­ρης να την θυμιατίζει καθημερινά.

    Στο μεταξύ ο Νείλος, που είχε μετανοήσει για την αδιαφορία του στην εντολή της Παναγίας, στεκό­ταν όλη την ημέρα σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα και ικέτευε την Υπεραγία Θεοτόκο να τον συγ­χωρήσει και να του αποδώσει και πάλι την όραση που είχε χάσει.

    Η Παναγία άκουσε την παρά­κλη­ση του και δέχθηκε τη συγγνώμη του. Έτσι μία ημέρα, εκεί που στε­κόταν και με δάκρυα ζητούσε το έλεος της Κυρίας Θεοτόκου, άκου­σε για τρίτη φορά μία φωνή που ερχόταν από την εικόνα, η οποία δεν τον επιτιμούσε, αλλά τον πλη­ροφορούσε ότι η δέησή του εισα­κούσθηκε και θα αποκτήσει και πάλι το φως που είχε στερηθεί. Και ακόμη η φωνή συνιστούσε ότι στη δική της, δηλαδή στης Παναγίας, την προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν οι μονα­χοί για κάθε ανάγκη πνευματική και υλική, και εκείνη θα αντα­πο­κρίνεται άμεσα στα αιτήματά τους, διότι το όνομά της είναι «Γοργοε­πήκοος», επακούει δηλαδή γρη­γορα τα αιτήματα των τέκνων της.

    Το θαύμα αυτό έγινε σύντομα γνωστό στο Άγιο Όρος αλλά και εκτός του Αγίου Όρους και είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι έκτοτε προστρέχουν στη χάρη της θαυ­ματουργού εικόνος της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και αιτούνται τη βοήθειά της.

    Είναι, λοιπόν, μεγάλη ευλογία, διότι πιστό αντίγραφο αυτής της ιεράς εικόνος ήλθε στη Μονή μας και ευρίσκεται εδώ για να δέχεται την ευλάβειά μας αλλά και τα αιτήματά μας και να τα πραγμα­τοποιεί προς σωτηρίαν μας.

    Αρκεί βέβαια και εμείς να είμαστε υπάκουοι στο θέλημα της Πανα­γίας, που δεν είναι άλλο από το θε­λημα του Υιού της και να εμπι­στευόμαστε στην αγάπη και στη χάρη της όλες τις ανάγκες μας, με την πίστη και τη βεβαιότητα ότι η Παναγία η Γοργοεπήκοος, τη Σύνα­ξη της οποίας τελούμε σήμερα, θα τις ικανοποιεί προς όφελός μας και για τη σωτηρία της ψυχής μας.