Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου του Προστάτη των καρκινοπαθών στο Λουτρό Αμφιλοχίας

307

Ο Θαυματουργός Άγιος Παρθένιος, Επίσκοπος Λαμψάκου, είναι ο Προστάτης Άγιος των καρκινοπαθών

Με κάθε λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Λουτρού Αμφιλοχίας υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Μαΐου 2024, την Τιμία και Χαριτόβρυτο Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού.

Την Τιμία Κάρα υποδέχθηκε, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Αμέσως μετά τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε, ότι υποδεχόμαστε σήμερα έναν Άγιο, ο οποίος έλαβε από τον Θεό το χάρισμα να θεραπεύει τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων και όλως ιδιαιτέρως την νόσο του καρκίνου.

«Κατά την διάρκεια του Εσπερινού η προσευχή μου ήταν στραμμένη προς όλους εκείνους τους αδερφούς μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από την ασθένεια αυτή, όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους. Είναι μία ασθένεια που και μόνο το άκουσμά της προκαλεί τον τρόμο και συνδέεται άμεσα με το θάνατο.

Ο καθένας από εμάς είτε στο οικογενειακό του περιβάλλον είτε στον φιλικό του περίγυρο αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις και όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο βαρύς είναι ο σταυρός αυτής της ασθένειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης και συνέχισε λέγοντας:

«Εδώ φαίνεται η αγάπη του Θεού, η οποία μπορεί να παραχωρεί την συγκεκριμένη ασθένεια μέσα στη ζωή του ανθρώπου, αλλά δεν αφήνει τον άνθρωπο αβοήθητο και ανυπεράσπιστο. Του προσφέρει την δύναμη, την ευλογία και τον επιστηριγμό των Αγίων.

Και μάλιστα σε κάποιους από αυτούς τους Αγίους, ο Θεός προσφέρει αυτήν την ιαματική δύναμη και την θεραπευτική χάρη και την προσφέρει όχι μόνο μέσα από την πνευματική παρουσία τους στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά και μέσα από τις θαυματουργές τους Εικόνες και όλως ιδιαιτέρως από τα Χαριτόβρυτα Λείψανά τους.

Η Κάρα του Αγίου Παρθενίου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι η πηγή αυτών των ιαμάτων για όσους προστρέχουν στον Άγιο και εκλιπαρούν και εκζητούν την βοήθειά του και, με τη δύναμη της πίστης τους, λαμβάνουν τη χάρη και την ευλογία, αλλά και το θαύμα της θεραπείας».

Ο Μητροπολίτης προέτρεψε τους πιστούς που συμμετείχαν στην υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου να προσευχηθούν για όλους τους καρκινοπαθείς που γνωρίζουν «ο άγιος να ευλογήσει και να ενδυναμώσει την υπομονή και την πίστη τους και να τους δίδει την δύναμη να σηκώσουν μέχρι τέλους αυτόν τον σταυρό της ασθενείας τους.

Όλη αυτή την περίοδο που θα βρίσκεται εδώ η Τιμία Κάρα, ο Άγιος θα δεχτεί την πίστη μας και είναι προϋπόθεση αυτό αδελφοί μου να μην προσέλθουμε με χλιαρή πίστη, με επιφανειακή πίστη, με πίστη που θα έχει μέσα της στοιχεία ιδιοτέλειας και συμφέροντος.

Να είναι η πίστη μας αγνή, καθαρή, δυνατή, αδιαπραγμάτευτη. Να ομολογήσουμε την αγάπη μας προ τον Θεό. Να ομολογήσουμε την αγάπη μας για τον Άγιο και να υποσχεθούμε ότι πάντοτε η πίστη μας θα μας οδηγεί να αγωνιζόμαστε για την αγιότητα.

Αυτό θέλει ο Άγιος από εμάς∙ να αγωνιζόμαστε πνευματικά βαδίζοντας την οδό της μετανοίας και της ταπείνωσης».

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, «τον περισπούδαστο και επιφανή Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας που ποιμαίνει ίσως την πλέον αγιοτόκο Μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας».

Ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης και τον Ιεροκήρυκα π. Νεκτάριο Ευγενικό, που μετέφερε την Τιμία Κάρα.

Ιδιαιτέρως συνεχάρη και επαίνεσε τον Προϊστάμενο του Ναού, π. Ζαχαρία Σπυρόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλα τα στελέχη της Ενορίας για την προετοιμασία της υποδοχής του Ιερού Λειψάνου, αλλά και της ετήσιας πανηγύρεως της Ενορίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ