Στην Ευαγγελίστρια Σκιάθου οι Μητροπολίτες Χαλκίδος, Θεσσαλονίκης και Σκοπέλου

114

Σκιάθος: Θρησκευτικός Τουρισμός σε Ακμή – Νέα Ζωή για Ιστορικά Μοναστήρια

Σε μια λαμπρή τελετή γεμάτη πνευματικότητα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μαζί με πλήθος ιεραρχών, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου στις 8 Ιουλίου 2024. Εκεί, τέλεσαν Θεία Λειτουργία, μοιράστηκαν λόγια πίστης και ελπίδας με τους πιστούς, και έγιναν μάρτυρες ενός αξιόλογου έργου αναστήλωσης.

Ο ηγούμενος της Μονής, π. Ιωσήφ, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ενώ ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κήρυξε το θείο λόγο, αφήνοντας το δικό του βαθύ αποτύπωμα στους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θεόδωρος Τζούμας και η κ. Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, ανέλαβαν την ξενάγηση των επισκεπτών στο ανακαινισμένο καθολικό της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας). Το μνημείο του 1805, που αποτελεί κόσμημα για το νησί, υπέστη ριζική αναστήλωση χάρη σε μια συνεργασία του Δήμου Σκιάθου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πλούσια ημέρα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς, η οποία πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. Το μοναστήρι, χτισμένο το 1540, εντάχθηκε επίσης στο αναστηλωτικό πρόγραμμα, αποκτώντας μια ανανεωμένη όψη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορητές εικόνες του μοναστηριού εκτίθενται πλέον στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας.

Η επίσκεψη των ιεραρχών και η ολοκλήρωση των αναστηλωτικών έργων αποτελούν σημαντικά γεγονότα για τη Σκιάθο, αναδεικνύοντας την πλούσια θρησκευτική της κληρονομιά και το ακμάζον πνεύμα της.

Φωτογραφίες: Θεοδόσιος Παρίσης