Σάμος: Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Μακάριο στους Μύλους

147

Η Σάμος τιμά τον Άγιο Μακάριο τον Νοταρά

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, εορτάστηκε και φέτος στο χωριό Μύλοι της Σάμου, η μνήμη του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, στις 16 Μαΐου, όπως υπαγορεύει η πλούσια τοπική παράδοση.

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στους Μύλους, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, με την παρουσία και χοροστασία του Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Σελλής, Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης, κήρυξε τον θείο λόγο, εστιάζοντας στην φιλοκαλική αναγέννηση του 18ου αιώνα, στην οποία ο Άγιος Μακάριος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως εμπνευστής και πρωτοστάτης.

Την επομένη, ημέρα της εορτής, ο Μητροπολίτης κ. Ευσεβιος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό, εκφώνησε ομιλία και ηγήθηκε λιτάνευσης στους γραφικούς δρόμους του χωριού.

Στην ομιλία του, ο κ. Ευσέβιος αναφέρθηκε στον βίο και το έργο του Αγίου Μακαρίου, υπογραμμίζοντας την επίσκεψή του στη Σάμο και ειδικά στο χωριό των Μύλων.

Εξήρε επίσης τα Θαύματα που αποδίδονται στον Άγιο και την πλούσια πνευματική κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας.

Η εορτή του Αγίου Μακαρίου αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για τους κατοίκους των Μύλων και της ευρύτερης περιοχής, τιμώντας έναν σπουδαίο Άγιο και διαφυλάσσοντας ζωντανές τις τοπικές παραδόσεις.