Μνήμη Αγίου Μιχαήλ Πακνανά: Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

111

Πλήθος Πιστών τίμησαν τον Άγιο Μιχαήλ Πακνανά σε συγκινητική τελετή, σήμερα το πρωί

Σε μια ιερή τελετή γεμάτη κατάνυξη, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν στους ιστορικούς στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Μιχαήλ Πακνανά. Εκεί, στον τόπο του μαρτυρίου του, τελέστηκε Θεία Λειτουργία το πρωί της 9ης Ιουλίου, φέρνοντας στο προσκήνιο την πίστη και την αφοσίωση του Αγίου.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Κάππας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού, ηγήθηκε της ιερής τελετής, ενώ συγκινητικά λόγια ακούστηκαν από τον Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Ηλιάκη, ο οποίος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.

“Ζήσαμε στιγμές βαθιάς συγκίνησης”, τόνισε ο π. Τιμόθεος στην ανάρτησή του, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της τελετής. “Ευχαριστίες οφείλουμε στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και στους αρμόδιους φορείς του Αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου για την παραχώρηση του χώρου και την άψογη εξυπηρέτηση των πιστών”.

Ο π. Τιμόθεος αναφέρθηκε επίσης στο ζωτικό μήνυμα που πρεσβεύει ο Άγιος Μιχαήλ: “Ο Άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ ο Αθηναίος κηπουρός, προστάτης των διατροφολόγων, ας σκεπάζει με την Χάρη του την Πόλη που έζησε και μαρτύρησε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και ας εμπνέει την νέα γενιά”.

Η υπαίθρια Θεία Λειτουργία στους στύλους του Ολυμπίου Διός αποτέλεσε μια δυνατή υπενθύμιση της θυσίας και της πίστης του Αγίου Μιχαήλ Πακνανά, ενώ παράλληλα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός

Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς (ή Μπακνανάς) γεννήθηκε στην Αθήνα από ενάρετους γονείς περί το 1750 μ.Χ. και έζησε στη συνοικία της Βλασσαρούς, η οποία βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη, στο σημερινό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Λόγω της πενίας των γονέων του, έμεινε αγράμματος και έγινε κηπουρός.

Κάποια ημέρα, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα από κάποιο χωριό όπου είχε πάει για δουλειά, συνελήφθη από τους Τούρκους φύλακες και συκοφαντήθηκε ότι μετέφερε κρυφά μπαρούτι για τους επαναστάτες Έλληνες. Οδηγήθηκε στον κριτή όπου διαμαρτυρήθηκε για την αδικία εις βάρος του, αλλά καταδικάστηκε εις θάνατον εκτός και εάν εδέχετο να αρνηθεί την πίστη του και να ασπασθεί το Μωαμεθανισμό, οπότε και θα έσωζε τη ζωή του. Όμως ο ευσεβής και έντιμος εκείνος Αθηναίος, απαντούσε σε ύφος αγέρωχο στις συνεχιζόμενες απειλές των Τούρκων με την χαρακτηριστική φράση: «Δεν τουρκεύω».

Καταδικάσθηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης, χαίρων και ευχαριστών τον Κύριο που τον αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου. Στην αρχή ο δήμιος χτύπησε τον Άγιο με αντεστραμμένο ξίφος στο λαιμό για να τον εκφοβίσει, προσδοκώντας την μεταστροφή του. Όμως ο γενναίος μάρτυρας τον παρότρυνε με θάρρος λέγοντας: «Χτύπα για την πίστη». Και όταν ο δήμιος έβαλε το μαχαίρι του στον τράχηλο του Αγίου και τον πλήγωσε λίγο, άκουσε από το στόμα του Αγίου την ίδια φράση: «Χτύπα για την πίστη». Τελικά, ο δήμιος απέτεμε τη σεπτή κεφαλή του το 1771 μ.Χ., χαρίζοντάς του το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου και πλουτίζοντας την Εκκλησία των Αθηνών με ένα καλλίνικο μάρτυρα.

Στην πρώτη κολώνα του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα διακρινόταν το ακόλουθο επιγραφικό χάραγμα: «1771 Ιουλίου 9 απεκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης».

Το μοναδικό παρεκκλήσιο σ’ όλη την ελληνική πρωτεύουσα αφιερωμένο στον Άγιο νεομάρτυρα Μιχαήλ βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου (Λαγουμιτζή και Ντελακρουά), όπου κατά την παράδοση στην περιοχή αυτή βρισκόταν οι κήποι του Αγίου.

Το 2003 ανακηρύχθηκε προστάτης των διαιτολόγων και διατροφολόγων. Προς τιμήν του, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους στη συνοικία «Νέος
Κόσμος» της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Μπακνανά), καθώς και η παρακείμενη στάση του τραμ.

Να σημειωθεί, τέλος, πως μερικοί συναξαριστές, όπως ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, τοποθετούν το μαρτύριο του Αγίου αυτού στα 1770 μ.Χ..