Κύθηρα: Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τιμά την Παναγίας Μυρτιδιώτισσα και τον Όσιο Θεόδωρο

165

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος σε προσκύνημα στα Κύθηρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, κ. Χρυσόστομος, πραγματοποίησε προσκύνημα στα Κύθηρα, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ.

Η επίσκεψη του κ. Χρυσοστόμου έλαβε χώρα από το Σάββατο 11 έως την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, με αφορμή τους πανηγυρισμούς προς τιμήν του Οσίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις στην ομώνυμη Ιερά Μονή.

Συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονό του, Σταύρο Καλαφάτη, ο κ. Χρυσόστομος αφίχθη στα Κύθηρα το πρωί του Σαββάτου. Αμέσως μετά, μετέβη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Μόνης και στην Ιερά Μονή Μυρτιδιών, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρικός δισαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο λόγο. Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ καλωσόρισε με θερμά λόγια τον κ. Χρυσόστομο, τονίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς που τους ενώνουν.

Την Κυριακή, ο κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε του αρχιερατικού συλλειτούργου. Στο κήρυγμά του, μίλησε για τη σημασία της πίστης και της αφοσίωσης στον Θεό, εμπνευσμένος από τη ζωή και το έργο του Οσίου Θεοδώρου.

Ακολούθησε λιτάνευση στον περίβολο της Ιεράς Μονής, κατά την οποία μεταφέρθηκε η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοδώρου και η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Στη συνέχεια, τελέστηκε δέηση για την ευλογία του Θεού στους κατοίκους των Κυθήρων.

Στο τέλος της τελετής, ο κ. Χρυσόστομος και η συνοδεία του έλαβαν την φιλοξενία του γέροντα Πέτρου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Χρυσόστομος αναχώρησε οδικώς από τα Κύθηρα με προορισμό τη Χαλκίδα.