Η Νάουσα τιμά τα 202 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και τους Αγίους Νεομάρτυρες

142

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και Δοξολογία στη Νάουσα για το Ολοκαύτωμα

Σε μια συγκινητική τελετή γεμάτη μνήμες και τιμή, η Νάουσα τίμησε την 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης και τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες, που μαρτύρησαν το 1822.

Την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Νάουσας γέμισε με πλήθος πιστών, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, πλαισιωμένος από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, Σισανίου κ. Αθανάσιο, Λαγκαδά κ. Πλάτωνα και τον οικείο Ιεράρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δοξολογία για την 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος, στην οποία χοροστάτησε ο κ. Παντελεήμων. Στην τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλαος Καρανικόλας, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε τρισάγιο στον “Χώρο Θυσίας” δίπλα στον ποταμό Αράπιτσα, όπου τελέστηκε ρίψη στεφάνου στον καταρράκτη, στο σημείο που θυσιάστηκαν οι Ναουσαίες γυναίκες με τα παιδιά τους, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Η ημέρα μνήμης ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της Νάουσας, τιμώντας την ηρωική θυσία των προγόνων και την αδάμαστη θέληση για ελευθερία.

Η Νάουσα δε θα ξεχάσει ποτέ το Ολοκαύτωμα και τους Αγίους Νεομάρτυρες. Η θυσία τους αποτελεί αιώνιο φάρο ελευθερίας και πνευματικής ανάτασης για όλους μας.