Ιερά Αγρυπνία για την Κύπρο στην Ιερά Μητρόπολη Χίου
Με εκκλησιαστική κατάνυξη και εθνική ιστορική μνήμη ετελέσθη το εσπέρας της 17ης Ιουλίου προς 18ην Ιουλίου 2024 Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος (Νερομύλων Χίου) για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί της Κύπρου μας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα.
Οι πιστοί προσευχήθηκαν για τους ήρωες της Κύπρου μας, για τους αγνοουμένους και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων στις απ’ αιώνων Ελληνικές εστίες τους. Κατά την Θ. Λειτουργία ανεγνώσθη Εγκύκλιος του Σεβ. Χίου διαλαμβάνουσα τα εξής:
«“Ούτοι (Bαρνάβας και Παύλος) μέν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Kύπρον”
(Πράξεων ιγ΄, 4).
Ευλογία της Τρισηλίου Θεότητος στα καταγάλανα στο χρώμα και την εθνικότητα νερά της Μεσογείου είναι το νησί της Κύπρου μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων μαρτυρείται η ελληνική ταυτότης του νησιού. Το όνομα της Κύπρου μας απαντάται στην Ιλιάδα:
(Ε 330: εμμεμαώς· ο δε Kύπριν επώχετο νηλέϊ χαλκώ,
422: η μάλα δή τινα Kύπρις Αχαιϊάδων ανιείσα,
458: Kύπριδα μέν πρώτα σχεδόν ούτασε χείρ’ επί καρπώ,
760: τέρπονται Kύπρις τε και αργυρότοξος Απόλλων
καί 883: Kύπριδα μέν πρώτον σχεδόν ούτασε χείρ’ επί καρπώ,
καί Λ 21: πεύθετο γάρ Kύπρονδε μέγα κλέος, ούνεκ᾽ Αχαιοί)
καί στην Οδύσσεια:
(δ 83: Kύπρον Φοινίκην τε και Αιγυπτίους επαληθείς ,
θ 362: η δ’ άρα Kύπρον ίκανε φιλομμειδής Αφροδίτη
ρ 442: αυτάρ έμ᾿ ες Kύπρον ξείνω δόσαν αντιάσαντι
καί 448: μη τάχα πικρήν Αίγυπτον και Kύπρον ίκηαι).
Η μυθολογία θέλει την μυθική θεά Αφροδίτη να αναδύεται από τα νερά της Πάφου. Είναι το νησί του Κινύρα, του Τεύκρου και του Πυγμαλίωνος. Το 333 π.Χ. περνάει στην εξουσία του Μεγ. Αλεξάνδρου και στους ελληνιστικούς χρόνους κυβερνάται από τους Πτολεμαίους. Το 58 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.
Το α’αιώνα μ.Χ. δέχεται τον Χριστιανισμό από τους αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Μάρκο, που ίδρυσαν την αποστολική Εκκλησία της. Στους χρόνους του Βυζαντίου είναι μέρος της αυτοκρατορίας.
Η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος (Έφεσος – 431 μ.Χ.) περιβάλλει την Εκκλησία της Κύπρου με κύρος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και ιδιαίτερα προνόμια: «Έξουσι το ανεπηρέαστον και αβίαστον οι των αγίων Εκκλησιών των κατά την Kύπρον προεστώτες, κατά τους Kανόνας των οσίων Πατέρων, και την αρχαίαν συνήθειαν, δι’ εαυτών τας χειροτονίας των ευλαβεστάτων Επισκόπων ποιούμενοι». (Κανών Η’.).
Από το 1191 μ.Χ. γνωρίζει αλλεπάλληλες υποδουλώσεις από Άγγλους, Βενετούς, Τούρκους. Στα ηρωικά χρόνια του 1821 προσφέρει στον βωμό της θυσίας Εθνομάρτυρα τον Κύπρου Κυπριανό.
Το 1950 με δημοψήφισμα, που οργάνωσε η Κυπριακή Εκκλησία, αποφαίνεται υπέρ της Ενώσεως με την μητέρα Ελλάδα με ποσοστό 96%.
Το 1955 δημιουργείται η ΕΟΚΑ με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα. Στον τιτάνιο αγώνα της ΕΟΚΑ αναγράφονται στις δέλτους της Ιστορίας οι Εθνομάρτυρες του κυπριακού έπους Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου κ.ά.
Τον Ιούλιο του 1974 οι Τούρκοι εισβάλλουν ανεπίτρεπτα στο νησί και κατέχουν άδικα το 37% της Κύπρου μας. Η Κύπρος μας «πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε η ψυχή της».
Εφέτος άγουμε με πόνο και προσευχή την 50ή επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και την συνέχιση της κατοχής, παρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα δεδομένα της Ιστορίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε σχετική Απόφαση, αλλά και προέτρεψε τις Ιερές Μητροπόλεις να διοργανώσουν σχετικές επετειακές εκδηλώσεις. Γιά τον λόγο αυτό η καθ’ημάς Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών απεφάσισε:
1. Να αφιερωθεί η εορτή λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων στην Κύπρο μας (Ι. Ν. Αγ. Λουκά Λειβαδίων, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, ώρα 19.30).
2. Να πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία υπέρ των Κυπρίων αδελφών μας στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου, περιοχής Νερομύλων (Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ώρα 23.00 προς Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024).
3. Να αποσταλεί η υπ’αρ. 3088 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακήν 21 Ιουλίου 2024
4. Να τελεσθεί επιμνημόσυνη Δέηση σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής 21 Ιουλίου 2024 «υπέρ των πεσόντων υπέρ της Ελευθερίας της Kύπρου και δή κατά την τουρκικήν εισβολήν του 1974», μετά δε την απόλυση να σημάνουν επί ένα λεπτό πένθιμα όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών.
5. Να πραγματοποιηθεί συναυλία με θέμα «Ένα τραγούδι για την Κύπρο μας» στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΕΚΕΒ (ΟΡΜΟΣ ΛΩ Βροντάδου) (Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ώρα 20.30) με είσοδο ελεύθερη.
6. Να αφιερωθεί η Κατασκήνωση της Ι. Μητροπόλεως Χίου ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ στο θέμα: «Kύπρος, γη αγίων και ηρώων» (Ι. Προσκύνημα Αγ. Μαρκέλλης 16 – 22 Αυγούστου 2024).
7. Να τελεσθεί Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα Αγίου Μακαρίου Βροντάδου κατά την εορτή του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου (Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024).
8. Να πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα του περιοδικού ΚΑΤΑΡΤΙΣΙΣ της Ι. Μητροπόλεως Χίου, του Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ, και της εκπομπής ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ.
9. Να διδαχθεί σχετικό μάθημα στα Κατηχητικά Σχολεία.
Αυτά γνωρίζομε με πίστη στο Χριστό και εθνικό φρόνημα σε εσάς και καλούμε να συμμετάσχετε εσείς και οι ενορίτες σας σε αυτές τις εκδηλώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας για την Κύπρο μας.»
Ημέρες και ώρες προσευχής, δακρύων, αλλά και ιστορικής μνήμης για την Κύπρο μας, που «πολλούς αφέντες άλλαξε δεν άλλαξε η (Ελληνική) ψυχή της».