Η Παναγία Σπηλαιώτισσα την Καρδίτσα
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, σύμβολο πίστης και ελπίδας έφτασε στην Καρδίτσα, φέρνοντας μαζί της μια αύρα κατάνυξης και ευλογίας. Η υποδοχή της ήταν θερμή, με πιστούς να συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την έλευσή της.
Μετά από τη λιτανεία που διέσχισε τους δρόμους της πόλης, η εικόνα βρήκε την τιμητική της θέση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί, μια σειρά από ιερές ακολουθίες, με κορυφαία την Αγρυπνία, τίμησαν τόσο την Παναγία όσο και τη μνήμη του Αγίου Αμφιλοχίου.
Η παρουσία της εικόνας στην Καρδίτσα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους πιστούς να έρθουν πιο κοντά στην πίστη τους και να βιώσουν ένα πνευματικό ταξίδι. Οι πόρτες του ναού θα παραμείνουν ανοιχτές για αρκετές ημέρες, προσκαλώντας όλους όσους επιθυμούν να προσκυνήσουν και να βρουν παρηγοριά στην αγκαλιά της Παναγίας. Η Θαυματουργή Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέχρι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου
Η ιστορία της Ιεράς Εικόνας
Το 1600 τα δύο αδέλφια Αθανάσιος και Παρθένιος μοναχοί από την Αργιθέα, πλησίον της Μονής Αγίου Χαραλάμπους, θέλησαν να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους.
Περπάτησαν πεζοί και όταν έφτασαν σ΄ ένα σημείο που σήμερα είναι το μοναστήρι, κουράστηκαν και τους πήρε ο ύπνος και είδαν την Παναγία που τους έδωσε ευχή να ανέβουν επάνω στο σπήλαιο σ’ ένα βράχο για να βρουν τους Αγίους Τόπους. Οι μοναχοί τρομοκρατημένοι γύρισαν στον γέροντα Μοναχό για το όραμα της Παναγίας. Εκείνος τους είπε να συνεχίσουν τον δρόμο “είναι θέλημα Θεού” και η Παναγία θα τους φωτίσει πάλι.
Ξεκίνησαν την πορεία τους για δεύτερη φορά και μάλιστα η Παναγία τους είπε ότι θα δουν την εικόνα της κρεμασμένη σ΄ ένα πουρνάρι. Με δυσκολία οι μοναχοί ως εκ θαύματος αντίκρισαν την εικόνα να καίει στην άκοιμη κανδύλα.
Σήμερα στη θέση αυτή είναι το καμπαναριό. Οι δύο μοναχοί μετά το θαύμα αποφάσισαν να χτίσουν το μοναστήρι και να μείνουν εκεί, ισόβια. Στην αρχή οι μοναχοί διάλεξαν έναν τόπο, αλλά η Παναγία τους υπέδειξε να κτισθεί εκεί που βρέθηκε η εικόνα.
Οι τεχνίτες έπρεπε να μεταφέρουν το νερό από δυσπρόσιτο σημείο δύο ώρες μακριά από ένα ποταμό. Η Θεοτόκος έδειξε στον μάστορα ένα σημείο, το βράχο που θα επήγαζε ύδωρ, πέντε λεπτά από τον τόπο κατασκευής του μοναστηριού. Πράγματι, σπάζοντας το βράχο, τρέχει το νερό μέχρι και σήμερα. Διά της υπεραγίας Θεοτόκου κτίστηκε το μοναστήρι της Σπηλιάς των Αγράφων της Αργιθέας. Η Αγία εικόνα είναι θαυματουργή.