Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου: Μια γιορτή γεμάτη πνευματικότητα και παράδοση στα Τρίκαλα

193

Άγιος Νικόλαος ο εκ Μετσόβου: Μια Φλόγα Πίστης στα Τρίκαλα

Σε κλίμα κατανύξεως και τιμής, τελέστηκε στα Τρίκαλα η μνήμη του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου.

Η λαμπρή εορτή έλαβε χώρα στον ομώνυμο Ιερό Ναό, φέρνοντας στο προσκήνιο την ηρωική μορφή του Αγίου και προσφέροντας πνευματική τροφή στους πιστούς.

Την παραμονή της 17ης Μαΐου, υποδέχτηκαν με λαμπρότητα την Τιμία Κάρα του νεομάρτυρος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από πλήθος κληρικών και λαϊκών, τίμησαν με ευλάβεια τον Άγιο και προσευχήθηκαν για την σκέπη του.

Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Ο λόγος του, βαθύς και θεολογικά τεκμηριωμένος, ανέδειξε την θυσία των νεομαρτύρων και την αξία του μαρτυρίου. Η λιτάνευση της Κάρας και της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης έφερε πνεύμα κατάνυξης και ευλογίας στους κατοίκους.

Την ημέρα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε με εμβάθεια και πνευματικότητα τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, ο ήχος ψάλθηκε ο παρακλητικός κανών του Αγίου, ενώ ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από τον χορευτικό όμιλο Μετσόβου, με παραδοσιακές ενδυμασίες και χορούς.

Σημαντική στιγμή της εορτής αποτέλεσε η παρουσίαση ενός καλαίσθητου τόμου προς τιμήν του Αγίου, ο οποίος περιλαμβάνει Χαιρετισμούς, Εγκώμια και τον Παρακλητικό Κανόνα του νεομάρτυρος, καθώς και ποιήματα του Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η έκδοση, με επιμέλεια του καθηγητή κ. Μιχάλη Τρίτου, αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στην πνευματική κληρονομιά της περιοχής.

Οφείλουμε θερμά συγχαρητήρια στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κυρίτση, για την άψογη διοργάνωση της πανηγύρεως, η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους όσους συμμετείχαν.

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου του εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα υπήρξε μια ωδή πίστης, θυσίας και παράδοσης. Μια γιορτή που θύμισε σε όλους μας την δύναμη του πνεύματος και την αξία της αφοσίωσης στα ιδανικά.

Σύρεται με το δάχτυλό σας δεξιά – αριστερά για να δείτε τις φωτογραφίες:

Εορτή του Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα 2024