Αυτοψίες σε Ιερούς Ναούς της Καστοριάς από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο

127

Περιοδεία του Μητροπολίτη Καστορίας σε Χωριά για Έλεγχο Ναών

Ο Μητροπολίτης Καστορίας, κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον Μηχανικό κ. Δημήτριο Παππά, επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, διάφορους Ιερούς Ναούς της Επαρχίας του για να αξιολογήσει τις ανάγκες τους σε συντήρηση και άλλες παρεμβάσεις.

Στην περιοδεία του αυτή, πέρασε από τα χωριά των Κορεστείων, την Κρανιώνα, όπου εξέτασε τις εκκλησίες Αγία Παρασκευή και Άγιο Δημήτριο, τον Γάβρο με τους ναούς του Αγίου Νικολάου και Αγίου Μοδέστου, και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου σε Τρίγωνο και Μακροχώρι.

Η Καστοριά, παρόλο που διαθέτει υπέροχους Ιερούς Ναούς, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μείωσης του πληθυσμού και της αδυναμίας συντήρησής τους. Για τον λόγο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποτύπωσης και αξιολόγησης των αναγκών των ναών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Μητροπολίτης πραγματοποίησε την πρώτη αυτοψία στους ναούς των Κορεστείων και σχεδιάζει να συνεχίσει τις επισκέψεις και σε άλλες ενορίες, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης της Καστοριάς.

Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό από την επίσκεψη ήταν όταν ο Μητροπολίτης, βλέποντας παιδιά σε ένα από τα χωριά, θέλησε να τους κεράσει παγωτό. Ωστόσο, λόγω έλλειψης παγωτατζίδικου στο χωριό, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Παρά την έλλειψη παγωτού, τα παιδιά ήταν χαρούμενα και γεμάτα ενέργεια.