Ο δρόμος προς την Αγιότητα: Η ταπείνωση ως αστείρευτη πηγή Θείας Χάρης

437

Η Ταπείνωση ως Αρετή σύμφωνα με τον Αββά Ησαΐα

Σε αυτό το κείμενο, ο σοφός Αββάς Ησαΐας μοιράζεται τη βαθιά του κατανόηση για την ταπείνωση, μια αρετή θεμελιώδης για την πνευματική ανάπτυξη.

Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην έννοια της ταπείνωσης και να υιοθετήσουν μια αληθινά πνευματική ζωή.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ρώτησαν τον Αββά Ησαία τι είναι ταπείνωση, κι εκείνος είπε: Ταπείνωση είναι να θεωρούμε τον εαυτό μας πιο αμαρτωλό απ΄ όλους τους ανθρώπους και να εξουθενώνουμε τον εαυτό μας ότι τίποτε καλό δεν κάναμε ενώπιον του Θεού.

Και η εργασία της ταπείνωσης είναι η εξής: Να σιωπούμε, να μη ψηφίζουμε τον εαυτό μας σε καμιά περίπτωση, να μην είμαστε φιλόνικοι, να είμαστε έτοιμοι για υποταγή, με το βλέμμα χαμηλωμένο, τον θάνατο να έχουμε πρό οφθαλμών, να μην χρησιμοποιούμε το ψέμα και τον αργό λόγο.

Να μην αντιμιλούμε στον μεγαλύτερο, να μη θέλουμε να περάσει ο λόγος μας, να υπομένουμε τις περιφρονήσεις, να μισήσουμε την ανάπαυση, να βιάζουμε τον εαυτό μας σε κάθε περίπτωση, να είμαστε νηφάλιοι, να κόψουμε το θέλημά μας, να μην προκαλούμε κανέναν και να μη φθονούμε κανένα».

«Ας μη μιλάει η γλώσσα σου, αλλά η πράξη. Ο λόγος σου να΄ ναι ταπεινός περισσότερο απ΄ ό,τι η πράξη.

Μην μιλήσεις ερήμην της συνειδήσεώς σου και μη διδάξεις χωρίς ταπείνωση, για να δεχθεί η γη τον σπόρο σου».