Κάνεις το Σταυρό σου ή ντρέπεσαι;

273

Δυστυχώς πολλοί σκέφτονται ότι είναι ντροπή να κάνουμε το Σταυρό μας…

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας, που έφυγε για τους Ουρανούς το 2021, σε έναν από τους πνευματικούς του λόγους είχε μιλήσει για τον Τίμιο Σταυρό και για τον αν ο κόσμος ντρέπεται να κάνει τον Σταυρό του.

Δείτε παρακάτω τι είχε πει:

Αδελφοί, να τιμούμε τον τίμιο Σταυρό. Γιατί τιμούντες τον Τίμιο Σταυρό τιμούμε τον Εσταυρωμένο πάνω σ᾽ αυτόν Ιησού Χριστό μας.

Όλα τα σπίτια πρέπει να έχουν την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού μας. Και όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και πάνω μας πρέπει να έχουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό μας.

Έχοντας πάνω μας τον Σταυρό, περιφέρουμε μαζί μας, όπου πηγαίνουμε, και τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό. Χριστιανοί μου, να μην ξεχνάμε να ευχαριστούμε τον Χριστό για τον σταυρικό Του θάνατο για ᾽μας. Ευχαριστούντες τον Ιησού Χριστό για τις προσφορές Του σε ᾽μας, μην ξεχνάμε να λέμε και για την πιο μεγάλη Του προσφορά: Για τον σταυρικό Του θάνατο. Να λέμε, δηλαδή: «Σ᾽ ευχαριστώ, Θεέ μου, που σταυρώθηκες για μένα»!

Για όλους βέβαια σταυρώθηκε ο Χριστός, αλλά είναι καλό να ειδικεύει ο καθένας στον εαυτό του τον θάνατο του Χριστού. Όταν κάνουμε τον Σταυρό με τα τρία δάκτυλά μας ενωμένα, αυτό είναι μια ομολογία της πίστης μας στην Αγία Τριάδα και σε όλο το Μυστήριο του σταυρικού θανάτου του Ιησού Χριστού. Και ο Κύριός μας, και μόνο που κάνουμε τον Σταυρό μας, θα το υπολογίσει για την σωτηρία μας.

Λυπηθείτε όμως, χριστιανοί, και πονέστε γι᾽ αυτούς, που αποστρέφονται τον Σταυρό και ντρέπονται και απαξιούν και να κάνουν ακόμη τον Σταυρό τους. Ντροπή μας!. Ο Χριστός δεν ντράπηκε να σταυρωθεί και εμείς ντρεπόμεθα να κάνουμε τον Σταυρό μας. Ντροπή μας! Και που να μας βάλουν και μαχαίρι στο λαιμό για την πίστη!.. Χριστιανοί μου, λυπάμαι να το πω, αλλά θα το πω: Βρέθηκα εφέτος στην Βουλή των Ελλήνων κατά την τέλεση του Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς. Ήταν σχεδόν όλοι οι Βουλευτές.

Απ᾽ αυτούς πολύ λίγοι έκαναν το Σταυρό τους. Καμμιά δεκαπενταριά περίπου (πολλούς είπα!). Οι άλλοι όχι!.. Τι προκοπή τότε να δούμε, χριστιανοί μου, όταν οι άρχοντές μας είναι αλειτούργητοι και ασταύρωτοι και θεσπίζουν διατάγματα, που βγάζουν οι εχθροί του Σταυρού; Τι προκοπή να δούμε; Χαθήκαμε!… Βάλτε τα μικρά αγνά παιδάκια να προσευχηθούν, για να μας σώσει ο Θεός και από χειρότερα.

Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία