Πατρών Χρυσόστομος: Μας έσωσε η Γηροκομήτισσα

381

Φοβερή πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη το μεσημέρι, 9 Ιουλίου 2024, στην περιοχή του Γηροκομειού Πατρών.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα, κατέκαυσε πευκόφυτες εκτάσεις και ελαιόδενδρα, εισήλθε σε κατωκημένη περιοχή και απείλησε, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, το Ίδρυμα «Μέριμνα», το Μοναστήρι της Παναγίας της Γηροκομήτισσας, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και ολόκληρη την περιοχή.

Η Παναγία βοήθησε και σωθήκαμε, είπε ο ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, άκουσε τις προσευχές και τις δεήσεις όλων, όλου του Πατραϊκού Λαού. Της χρωστάμε χάριτας και ευγνωμοσύνη γιατί έδειξε για μια ακόμη φορά την θαυμαστή προστασία Της, παρά τις πολλές μας αμαρτίες.

Από την πρώτη στιγμή ο Μητροπολίτης βρέθηκε στην περιοχή της πυρκαγιάς και είχε συνεργασία με τις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές.

Οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Παναγίας της Γηροκομητίσσης, εκκένωσαν την Μονή και μετέφεραν σε ασφαλές μέρος την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας.

Στο προαύλιο της Μονής μετεφέρθησαν οι τρόφιμοι του Κωνσταντοπουλείου Ευγηρείου, ώστε να είναι ασφαλείς, έως ότου τους παρέλαβαν λεωφορεία και ασθενοφόρα για την μεταφορά τους σε Νοσοκομείο.

Οι Πυροσβέστες και οι Αστυνομικοί έδωσαν μάχη σώμα με σώμα, με την φωτιά. Οι Πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εργάστηκαν με σύστημα και αυτοθυσία και περιόρισαν την μεγάλη πυρκαγιά, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ο Μητροπολίτης, οι Πατέρες της Μονής και οι Πυροσβέστες και οι Εθελοντές, αντιμετώπισαν με όποιες δυνάμεις, εστίες της φωτιάς στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής, ώστε να αποφευχθεί δυσμενής για το Μοναστήρι εξέλιξη.

Ο Μητροπολίτης σε επικοινωνία με τον Συντονιστή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Νήσων κ. Δημήτριο Γεωργανά, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας κ. Βασίλειο Μαρτζάκλη, και τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος κ. Νικόλαο Ρουμελιώτη, εξέφρασε τις ολόθερμες και ολόψυχες ευχαριστίες του για την μεγίστη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις , ώστε να νικηθεί η πύρινη λαίλαπα.

Το ίδιο έπραξε και με την Αστυνομία και τις Αρχές που αγωνίστηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Μητροπολίτης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής και οι Μοναχοί, παρέμειναν συνεχώς στην περιοχή της Μονής μαζί με όλους τους αγωνιζομένους για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο Μοναστήρι ετελέσθη Παράκληση και ευχαριστήριος δέηση προς την Παναγία.