Ο εορτασμός του Πάσχα στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας

997

Χριστός Ανέστη! – Ηχηρό μήνυμα ελπίδας από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο

Σε μια ατμόσφαιρα λαμπρότητας και θρησκευτικής μεγαλοπρέπειας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αλεξανδρείας γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, τέλεσε την ιερή τελετή, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα του “Χριστός Ανέστη!” σε όλους τους πιστούς.

Πλήθος κόσμου, κατέκλεισε τον ναό για να λάβει μέρος στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2023, η γιορτή ξεκίνησε από την Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, κατήλθε πομπή από την Αίθουσα Θρόνου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό, όπου προεξήρχε του Εσπερινού της Αγάπης.

Το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώστηκε από τον Μακαριώτατο στην ελληνική, ενώ ακολούθησαν οι Αρχιερείς και ο ιερός κλήρος σε διάφορες γλώσσες και αφρικανικές διαλέκτους.

Στην ομιλία του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τη σκέψη και την προσευχή του προς τους “εμπερίστατους αδελφούς” σε όλο τον κόσμο, “ανεξαρτήτως γλώσσας ή θρησκείας ή κάθε άλλου διαχωρισμού”.

Ιδιαίτερα, τόνισε την “δοκιμασία” που βιώνουν οι λαοί της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής, της Λιβύης, του Σουδάν και του Ανατολικού Κονγκό.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Πατριάρχης κάλεσε τους πιστούς σε “μάχη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο ενότητας, γαλήνης και αρμονίας”, έναν κόσμο που “θα αντανακλά και πάλι την θεϊκή ομορφιά”.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Οίκο Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητας, όπου μοιράστηκε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό με τους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους, προσφέροντας δώρα και ευλογίες.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με το Πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα, φέρνοντας χαρά και ομοψυχία σε όλους τους παρευρισκόμενους.