Ιεροσόλυμα: Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, στο Πατριαρχείο

410

Η Ανάληψη του Κυρίου στην Αγία Γη

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Αναλήψεως, ήτοι η μνήμη της εις ουρανούς ενδόξου ανόδου την τεσσαρακοστήν από της Αναστάσεως ημέραν του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, των μαθητών ορώντων εν χαρμολύπη από του Όρους των Ελαιών, συμφώνως τοις Ευαγγελίοις και τω βιβλίω των Πράξεων των Αποστόλων, (Πραξ. 1,1-11).

Η εορτή αυτή εορτάσθηκε διά θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Η εορτή εορτάσθηκε πανηγυρικώς και στο Όρος των Ελαιών, στον τόπο από του οποίου έλαβε χώρα η Ανάληψη του Κυρίου.

Ενταύθα ετελέσθη Εσπερινός αφ᾽ εσπέρας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου.

Ακολούθησε λιτανεία προς το προσκύνημα των Γαλιλαίων Ανδρών (Galili Viri), ένθα και η πάλαι ποτέ κατοικία του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου. Εις τον Ιερόν Ναόν της Μονής ταύτης ανέμενεν ο Μακαριώτατος μετά του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και ακούσας το Α´ Εωθινόν Ευαγγέλιον εκ του κατά Ματθαίον ηυλόγησε την Αρχιερατικήν Συνοδείαν.

Η λιτανεία επέστρεψε στο Προσκύνημα επί του τόπου της Αναλήψεως, ένθα συνεπληρώθη η ανάγνωση του Μικρού Αποδείπνου και η ψαλμωδία του Κανόνος της Αναλήψεως.

Το πρωί εις τον αυτόν τόπον ετελέσθη θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, συλλειτουργούντων Αυτώ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ων πρώτος ο Γέρων Καμαράσης Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος μετά των Αρχιμανδριτών π. Μελετίου, π. Μακαρίου, π. Στεφάνου, π. Χριστοδούλου και π. Διονυσίου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων εφημερίων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και βοηθούντων των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών ελληνιστί και της χορωδίας του Αγίου Ιακώβου αραβιστί, και προσευχομένων εντοπίων πιστών και προσκυνητών, παρουσία δε και της Ελληνίδος Προξένου κ. Άννης Μάντικα.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα για προσκύνηση η Πατριάρχης Ιερόσολύμων κ. Θεόφιλος μετά των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Εν συνεχεία απέδωσε επίσκεψη εις τον κατοικούντα εις το προσκείμενον τέμενος Σείχην και εις την Μονήν της Αναλήψεως της οποίας επιμελείται ο φίλεργος μοναχός π. Αχίλλιος, ένθα επέβλεψε τας συνεχιζομένας εργασίας εις τον νεόδμητον Ιερόν Ναόν του Παντοκράτορος και παρεκάθισεν διά μικράν αναψυχήν.

Ακολούθως ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον προσκείμενο μεγαλοπρεπή Ναό της Αναλήψεως των Ρώσων της Διασποράς (ROCOR), ένθα και υπεδέχθη Αυτόν ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ρωμανός και ηυλόγησε το εκκλησίασμα.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, ένθα υπεδέχθη Αυτόν φιλοφρόνως η επιμελώς επιβλέπουσα και συντηρούσα την Μονήν Επιστάτρια μοναχή Δανιηλία.