Μονεμβασιά: Λαμπρός εορτασμός για την Παναγία Χρυσαφίτισσα

631

Πλήθος πιστών στην Μονεμβασιά για την πανήγυρη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας

Σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης, η ιστορική Μονεμβασία γιόρτασε την Πολιούχο της, την Παναγία Χρυσαφίτισσα, στις 12 και 13 Μαΐου 2024.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η Μονεμβάσια την Πολιούχο της, Παναγία Χρυσαφίτισσα.

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου 2024, στον φερώνυμο Ιερό Ναό εντός της καστροπολιτείας, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, πλειάδας κληρικών απ’ όλη την μητροπολιτική μας περιφέρεια και του Πρωτοδιακόνου του Μητροπολιτικού ναού Αθηνών.

Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα ο Επίσκοπος κ. Θεόφιλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί ένα Μυστήριο ανάλογο με αυτό της Σάρκωσης του Θεού. Παράλληλα, μίλησε για την Αγιότητα τονίζοντας ότι η Παναγία μας έδειξε τον δρόμο προς αυτήν, με την απόλυτη εμπιστοσύνη και υπακοή που έδειξε στον Θεό, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε με θαυμαστό τρόπο μπροστά Της και Της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του Κόσμου.

Την κυριώνυμη ημέρα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, ευλογήθηκαν οι άρτοι και ακολούθησε η πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε τον μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την τιμητική πρόσκληση, που του έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει στην πανήγυρη ενός ιστορικού τόπου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Πάσχα, που αποτελεί, για όσους το βιώνουν πνευματικά, ένα πέρασμα από την αμαρτία στην μετάνοια, από την φθορά στην αφθαρσία, από το λάθος και το ψεύδος στην αλήθεια, την αγάπη και την υπομονή. Ολοκληρώνοντας, και μιλώντας για την Παναγία, υπογράμμισε ότι είναι πάντα πρόθυμη να μάς παρηγορήσει, να μάς ενδυναμώσει και να μάς καθοδηγήσει, αρκεί πραγματικά να έχουμε την πίστη και το ψυχικό σθένος να διορθώσουμε την εσφαλμένη πορεία μας.

Κατακλείοντας την μεγαλοπρεπή θρησκευτική τελετή, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τους Επισκόπους Τεγέας και Λακεδαιμονίας για την παρουσία και τις εξαιρετικές ομιλίες τους, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες, τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, τους εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων, καθώς και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Ακολούθησε, σε κατανυκτικό κλίμα, η λιτάνευση της Ιερής εικόνας κατά τη διάρκεια της οποίας τελέσθηκε δέηση για την προστασία των χριστιανών του ευλογημένου αυτού τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς