Με λαμπρότητα η μνήμη της Αγίας Κυριακής στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

271

Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής: Από Στρατώνας σε Ιερό Ναό

Το χωριό Κυριακή, ανήκοντας στον πρώην Δήμο Ορφέως και με πληθυσμό κάτω από εκατό κατοίκους σήμερα, ήταν μια ακμάζουσα κοινότητα του Κεντρικού Έβρου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η ζωντάνια του χωριού τότε αποδεικνύεται από την ύπαρξη δύο εκκλησιών, που λειτουργούσαν έως την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου, ενώ λίγο πιο ψηλά υπήρχε μια παλιά εκκλησία του 1860, εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια. Η εκκλησία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα ως στρατώνας, τυροκομείο και αποθήκη σιτηρών. Πριν από δεκατέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δαμασκηνού, η εκκλησία ανακαινίστηκε και αφιερώθηκε στη Μεγαλομάρτυρα Αγία Κυριακή.

Κατά την εορτή της Αγίας Κυριακής, ο Μητροπολίτης τέλεσε τη θεία λειτουργία σε αυτό τον συγκινητικό Ναό, ο οποίος φέρει εμφανή τα σημάδια του δύσκολου παρελθόντος του. Μιλώντας στους πιστούς, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Β΄ Κυριακής του Ματθαίου, τονίζοντας την πρόσκληση του Κυρίου στους μαθητές Του και την πλήρη αφοσίωσή τους στην τριετή μαθητεία τους κοντά Του. Επιπλέον, υπογράμμισε το ιεραποστολικό έργο τους και τη μαρτυρία τους για την αποκεκαλυμμένη Αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου.

Ο Μητροπολίτης συνέχισε λέγοντας ότι οι άγιοι, όπως η Αγία Κυριακή που εορτάζεται σήμερα, είναι αποτέλεσμα αυτού του αποστολικού έργου. Προέτρεψε τους πιστούς να αντλήσουν δύναμη από τα μαρτύρια και τη μαρτυρία της Αγίας Κυριακής, να παραμείνουν ακλόνητοι στην πίστη τους, καθώς η εποχή μας είναι γεμάτη ειδωλολατρία και πρόσκαιρες απολαύσεις. Τέλος, ευχήθηκε ο Κύριος να φωτίζει τις επιλογές όλων μας, όπως έκανε με την Αγία Κυριακή, και να κατευθύνει τη ζωή μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ορφέως, Μιχάλης Πιτιακούδης, μαζί με πολλούς πιστούς. Το απόγευμα, ο Μητροπολίτης προήδρευσε στην Εσπερινή Σύναξη και ευλόγησε τους άρτους στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στις παρυφές του Διδυμοτείχου.