Λαμπρός Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Οσίου Ιωακείμ του Νέου Ασκητού

120

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και οι Τιμές στον Όσιο Ιωακείμ

Η λαμπρή εορτή της ιεράς μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών, Ιωακείμ του νέου Ασκητού, του εκ Σκιαδά Αχαίας, αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον λαό της Αχαίας. Με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, οι πιστοί τιμούν τον Όσιο, του οποίου τα σεπτά και άγια Λείψανα φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Νοτενών Αχαίας.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, οι πιστοί τιμούν τον Όσιο, του οποίου τα σεπτά και άγια Λείψανα φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Νοτενών Αχαίας. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των τοπικών Αγίων, ίδρυσε Ενορία και ανήγειρε Ιερό Ναό προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ στην Πάτρα, ενισχύοντας τη σύνδεση των πιστών με την πνευματική κληρονομιά του Αγίου.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη Θεία Λειτουργία στο ασκητήριο του Οσίου και την πανηγυρική Λιτανεία, έφεραν κοντά πλήθη πιστών που ήρθαν να τιμήσουν τον διδάσκαλο και πατέρα τους, ο οποίος στήριξε και φώτισε το γένος στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών, Ιωακείμ του νέου Ασκητού, του εκ Σκιαδά Αχαίας, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Νοτενών Αχαίας.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται τα σεπτά και άγια Λείψανά του, ενώ πάνω από το Μοναστήρι είναι το σπήλαιο-ναός, όπου ασκήτευσε ο Όσιος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, στο πλαίσιο της αναδείξεως και της τιμής των τοπικών Αγίων, ίδρυσε Ενορία προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ στην Πάτρα και ανηγέρθη Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Την παραμονή της εορτής του Οσίου Ιωακείμ, 2 Ιουλίου 2024, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε, μίλησε και προέστη της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, στον Ναό του στην Έξω Αγυιά Πατρών, όπου συνέρρευσαν πλήθη πιστών για να τιμήσουν τον Όσιο και Θεοφόρο πατέρα και διδάσκαλο, ο οποίος στα πικρά και μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, στήριξε, φώτισε και δίδαξε και οδήγησε στη θεογνωσία τους ταλαιπωρημένους και βασανισμένους Έλληνες.

Ανήμερα της εορτής 3 Ιουλίου 2024 ο Μητροπολίτης, ανήλθε στο Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ, πάνω από την Μονή των Νοτενών και τέλεσε εντός του σπηλαιώδους Ναού την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων, του Ηγουμενεύοντος στην Ιερά Μονή, Αρχιμ. π. Αλεξάνδρου Παναγοπούλου και άλλων Ιερέων της περιοχής και του Διακόνου Αιμιλιανού.

Εκκλησιάσθησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής και πλήθος ευσεβών και φιλομονάχων Χριστιανών.

Ο Μητροπολίτης κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην μεγάλη προσφορά του Οσίου Ιωακείμ στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην Ορθόδοξη Ελλάδα, στα μαύρα χρόνια της ασήκωτης τουρκικής σκλαβιάς. Σημείωσε δε ότι ο, ως είρηται, Άγιος, όπως και οι άλλοι είναι για μας 1) Παράκλητος, 2) Έλεγχος για την αποστασία μας από τον Θεό και 3) πρότυπο για την ζωή μας και τον πνευματικό μας αγώνα και κυρίως για τους νέους.

Ακολούθησε η Λιτανεία, της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας των Νοτενών, της Ιεράς Εικόνας και των χαριτοβρύτων Λειψάνων του Οσίου Ιωακείμ, από το Ασκητήριό του έως το Μοναστήρι.

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, την παραμονή της εορτής, τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ασκητήριο του Οσίου, στο βουνό πάνω από τη Μονή των Νοτενών και εκήρυξε τον θείο λόγο.

Ανήμερα χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, εν πληθούση Εκκλησία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ στην Έξω Αγυιά Πατρών, όπου κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην λαμπρά και φωτοφόρο προσωπικότητα του Οσίου Ιωακείμ και στην μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και στο Γένος, αλλά και στην σημασία που έχουν για την εποχή μας τα ιερά του μηνύματα και διδάγματα.

Τόσο ο Μητροπολίτης, όσον και ο Επίσκοπος, επήνεσαν τον Ηγουμενεύοντα στην Ιερά Μονή Νοτενών, Αρχιμ. Αλέξανδρο Παναγόπουλο για την μεγάλη προσπάθεια που κάνει στο Μοναστήρι, αλλά και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάκείμ, στην Πάτρα, Πρωτ. π. Ιωάννη Νικόπουλο, για τις δικές του προσπάθειες και τον δικό του αγώνα στην νεοσύστατη Ενορία του Οσίου Ιωακείμ, Πατρών.