Η μεταφορά των οστών του Παύλου Μελά και της συζύγου του

157

Σεμνή τελετή για την μεταφορά των οστών του Παύλου Μελά και της Ναταλίας

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, το μεσημέρι, σε μια σεμνή τελετή γεμάτη συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των οστών του ήρωα Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας, από το ιερό Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών Μητροπόλεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προς φύλαξη, μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούνται στο Ναύδριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Εκεί όπου ο θρυλικός Μακεδονομάχος είχε ταφεί από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, η μνήμη του αναζωογονήθηκε, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανεκτίμητη θυσία του για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Η τελετή ξεκίνησε με τον Μητροπολίτη Καλλίνικο να απαγγέλλει την συγκινητική επιστολή του Καραβαγγέλη προς τον Ίωνα Δραγούμη, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τις τελευταίες στιγμές του Μελά.

Στη συνέχεια, σχηματίστηκε μια πομπή γεμάτη χρώμα και παράδοση, με σημαιοφόρους, απογόνους Μακεδονομάχων, μέλη τοπικών Συλλόγων ντυμένα με παραδοσιακές στολές, και την εκπαιδευτικό Σοφία Νοβαρτζίδου να τραγουδά με συναίσθημα ύμνους του Μελά.

Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η μεταφορά των οστεοθηκών. Της Ναταλίας Μελά φρόντισαν γυναίκες του Συλλόγου “Αθ. Χριστόπουλος”, ενώ του Παύλου Μελά ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Νικόλαος Έξαρχος και ο Συνταγματάρχης Θωμάς Γεωργιάδης.

Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Κύρου και ο Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Μάρκος Λάτσκος, έσπευσε να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε τρισάγιο, με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς να ρίχνουν λουλούδια στα οστά του Μελά και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και το “Χριστός ανέστη”.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα στα παιδιά, τόνισε πως τα “κόκκαλα” αυτά, από τα οποία “είναι βγαλμένη” η ελευθερία της πατρίδας, ανήκουν στον Παύλο Μελά, έναν ήρωα που αποτελεί αιώνιο πρότυπο θάρρους, αυταπάρνησης και αγάπης για την πατρίδα.

Η μεταφορά των οστών του Μελά σηματοδοτεί όχι μόνο την επιστροφή ενός ήρωα στην αγκαλιά της πόλης του, αλλά και την αέναη υπενθύμιση της θυσίας και του ηρωισμού που διαμόρφωσαν την ιστορία του έθνους μας.